A+ A A-

Pletenjem vjenčića od vrbovih grančica počelo je šesto "Dječije carstvo Mikrofin". U parku kojeg "čuva" jedan od naših najvećih tribuna i književnika, Petar Kočić, u subotu je održan prvi programski sadržaj ovogodišnje, šeste po redu manifestacije "Dječije carstvo Mikrofin".

Bila je to kreativna radionica aranžiranja cvijeća. Djeca su od vrbovog pruća pravila vjenčiće, koji se tradicionalno vežu za Lazarevu subotu. Glavni "radioničari" bila su djeca iz doma "Rada Vranješević". Organizator manifestacije, udruženje "Kultart" je svim mališanima koji su se priključili radionici poklonilo primjerak Zbornika festivala dječije poezije, časopis "Riznicu", majicu i bedž. Sljedeći program je 13.04., a to je kreativna radionica ukrašavanja uskršnjih jaja.


DjecijeCarstvo01DjecijeCarstvo011DjecijeCarstvo02DjecijeCarstvo03DjecijeCarstvo04

Tradicionalna kulturno-prosvjetna manifestacija "Dječije carstvo Mikrofin" biće otvorena 17. aprila programom "Banjaluka dječija je luka" koji će biti upriličen u Parku Petra Kočića, uz učešće djece banjalučkih vrtića i škola, kojima će se pridružiti pjesnici za djecu, klovn Arsa s Marsa, glumci "Šarene radionice", dječiji ansambl KUD "Čajavec", banjalučke plesne grupe i vokalni solisti. Manifestacija nastavlja gostovanjima poznatih dječijih pjesnika u Laktašima, Čelincu, Kotor Varošu, Kneževu i nekoj od banjalučkih osnovnih škola. Centralni događaj manifestacije planiran je 18. aprila, kada će u Banjaluku pristići finalisti Festivala dječije poezije iz Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, te iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine. Najboljim pjesnicima biće uručene nagrade i priznanja, a njihovi radovi biće štampani u Zborniku, u koji će biti uvrštene najljepše pjesme ovogodišnjeg konkursa na koji je pristiglo 2046 radova koje je pisao 901 mali pjesnik iz 93 grada i 135 osnovnih škola. Istog dana biće dodijeljena i nagrada "Princ Dječijeg carstva", koja se dodjeljuje za ukupan doprinos književnom stvaralaštvu za djecu. Posljednjeg dana književne manifestacije, koja se održava u sklopu obilježavanja Dana grada, 20. aprila, u arenu banjalučkog carstva ući će najbolji recitatori Banjaluke i Republike Srpske. Svi takmičarski programi i izložba "90 godina od rođenja Duška Radovića" autora Peđe Trajkovića, biće održani u Gradskom pozorištu "Jazavac". Promocijom novog Zbornika festivala dječije poezije i festivalskog broja književnog časopisa za djecu "Riznica" biće zatvoreno "Dječije carstvo Mikrofin" 2012. Svi programi su besplatni.

Mikrofin podržava sve aktivnosti koje za cilj imaju sretno odrastanje i zdrav razvoj djece.

2017 Mikrokreditno društvo Mikrofin, Banja Luka

Pretraga