A+ A A-

Predstavnici Mikrofina obradovali su danas vrijednom donacijom mališane i osoblje Dječijeg multietničkog inkluzivnog vrtića „Sunčani most II“ u Livnu. Donaciju u vidu pokrivanja troškova izrade nadstrešnice, te renoviranje mokrog čvora, u iznosu od 1500 KM, zvanično je uručila Dženita Livnjak, Šef filijale Mikrofina u Mostaru.

Drago nam je što smo bili u prilici da pomognemo nastavku rada ovog vrtića i danas smo uživali u druženju s mališanima iz Dječijeg vrtića „Sunčani most“. Odlučili smo da doniramo ono što je po procjeni vrtićkog osoblja u ovom momentu bilo neophodno za otklanjanje tehničkih poteškoća koje će im olakšati prijem većeg broja korisnika.Kako je naš cilj da olakšamo proces učenja i kreativnog razvoja, tako je i prirodno da najveći broj naših donacija odlazi na obrazovanje i rad s djecom", izjavila je Dženita Livnjak.

U ovom dječijem vrtiću svakodnevno boravi oko oko 30 mališana uzrasta od 3 do 6 godina, od čega je šestoro djece sa poteškoćama u razvoju i sedmoro djece iz socijalno ugroženih porodica, koja su oslobođena plaćanja boravka u vrtiću. Cilj ove ustanove je da stvori bezbjedno i toplo okruženje u kojem sva djeca mogu nesmetano razvijati svoje mogućnosti, dok boravak djece s poteškoćama u razvoju s djecom koja ih nemaju, doprinosi boljoj socijalizaciji jednih i drugih.

Cilj otvaranja našeg vrtića nije finansijska dobit, nego poboljšanje standarda predškolskog odgoja i obrazovanja u našoj zajednici, te pružanje mogućnosti za ravnopravno učestvovanje djeci iz socijalno-ugroženih porodica, kao i djeci s poteškoćama, u procesu ranog učenja. Različitosti nas ne smiju razdvajati, već obogaćivati. Djecu želimo odgajati u duhu empatije i brige za drugoga“ naglasila je Tina Mihaljević, direktorica Dječjeg vrtića „Sunčani most II“ Livno i dodala:

U ime djece, roditelja i radnica vrtića, zahvaljujem se od srca Mikrofinu. Ova donacija nam je pomogla da poboljšamo tehničke i sigurnosne uslove za boravak djece. Hvala i Opšini Livno, koja je svojim najdragocjenijim malim stanovnicima ustupila na korišćenje ovu predivnu zgradu izuzetne istorijske vrijednosti“.

Svjesni važnosti ranog razvoja za budući uspjeh djece, u Mikrofinu smo prije nekoliko godina pokrenuli ambiciozan projekat opremanja osnovnih škola i vrtića neophodnim namještajem i opremom: donirane su kompletne biblioteke, laboratorijski instrumenti i didaktička sredstva, učionički namještaj, dječiji krevetići za obdaništa i ostala neophodna sredstva za rad. Svoje donatorske aktivnosti Mikrofin je proširio na dječije ambulante, domove za nezbrinutu djecu, dječije biblioteke, igrališta i pozorišta.

2017 Mikrokreditno društvo Mikrofin, Banja Luka

Pretraga