A+ A A-

Proglašeni pobjednici konkursa „Nije faca ko hejt baca“

 

Prva osnovna škola iz Velike Kladuše, OŠ „Dositej Obradović“ iz Doboja, i OŠ „Jovan Dučić“ Zalužani iz Banjaluke dobitnici su tri glavne nagrade na nedavno završenom Konkursu za osnovne škole pod nazivom „Nije faca ko hejt baca“ koji je organizovalo Mikrokreditno društvo „Mikrofin“.

Svečano proglašenje pobjednika i uručenje nagrada upriličeno je danas u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske uz prisustvo menadžmenta kompanije Mikrofin, nagrađenih timova, kao i predstavnika brojnih banjalučkih osnovnih škola.

Glavnu nagradu konkursa u vrijednosti od 5.000 KM osvojila je Prva osnovna škola iz Velike Kladuše kratkim filmom koji kazuje priču o dječaku sa daunovim sindromom i strahovima koje proživljava njegova majka. Drugonagrađeni kolažni film rađen tehnikom stop animacije koji je prikazao ponašanje i reakcije djece u situacijama vršnjačkog nasilja djelo je osnovaca škole „Dositej Obradović“ iz Doboja, a osvojio je nagradu u vrijednosti od 3.000 KM.

Stripom koji prikazuje šta znači drugarstvo u teškim momentima života, predstavili su se osnovci iz škole „Jovan Dučić“ Zalužani iz Banja Luke, a originalnošću svog teksta i crteža osvojili su žiri koji im je dodijelio treću nagradu u iznosu od 2.000 KM.

Oduševljeni smo odzivom škola i inventivnošću koju su djeca pokazala, a posebno nas raduje što su u konkursu učestvovale škole iz svih krajeva zemlje, uključujući i veliki broj područnih škola iz malih mjesta“ izjavila je Radmila Bjeljac, izvršna direktorica Mikrofina.

Prema njenim riječima ideja iza konkursa je bila skretanje pažnje na zabrinjavajući, a vrlo aktuelan problem vršnjačkog nasilja, kao i podsticanje osnovaca na razmišljanje o drugarstvu.

Namjera nam je bila da nagradimo timski rad, ohrabrimo originalne ideje i stavimo u prvi plan svu pametnu i kreativnu djecu, koja ne dobijaju dovoljno pažnje u moru loših vijesti i ekscesnih situacija koje su nažalost uvijek u žiži interesovanja“, dodala je ona.

Stručni žiri u sastavu Ljubiša Savanović, glumac Narodnog pozorišta, Dušica Ilić, profesor razredne nastave i Tanja Supar-Trifunović, književnica, nije imao nimalo lak zadatak s obzirom da je na adrese Mikrofina stiglo preko 600 radova iz 169 osnovnih škola sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Iz tog razloga u kompaniji Mikrofinu su, na prijedlog žirija, odlučili da pored glavnih nagrada budu dodijeljene i specijalne nagrade u vrijednosti od po 1.000 KM i to za najbolju inicijativu Osnovnoj školi „Cazin II“ iz Cazina, najbolju satiru OŠ „Nikola Tesla“ iz Prnjavora i najbolji umjetnički dojam OŠ „Kulin Ban“ iz Visokog.

Pored ovih škola za svoje radove posebno su pohvaljene: Škola za odgoj i rehabilitaciju osoba s poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju iz Zenice za najljepšu priču o drugarstvu, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Banjaluke, te OŠ „Ćirilo i Metodije“ iz Prijedora za originalne radove u kategoriji rep pjesme.

Sve pohvaljene škole će biti uvrštene u redovni program Mikrofinovih donacija osnovnim školama. 

 

DSC 0090 resizeDSC 0126 resizeDSC 0134 resizeDSC 0244 resizeDSC 0268 resizeDSC 0294 resize

2017 Mikrokreditno društvo Mikrofin, Banja Luka

Pretraga