U nastavku pročitajte intervju Milijane Čavić, izvršne direktorice MKD Mikrofin, za Poslovne novine u okviru specijalnog izdanja „100 najvećih u BIH i regionu“.

Lideri u branši sa konstantnom tendencijom rasta

Mikrokreditno društvo Mikrofin 2022. godinu obilježava na poseban način – potvrdili su status lidera na mikrokreditnom tržištu, ušli u jubilarnu 25. godinu poslovanja te dodatno osnažili prethodno razvijen put uspješnog, ali i humanog djelovanja u našoj zajednici

Sa poslovne strane rezultati takođe nisu izostali. U prethodnoj godini Mikrofin je postigao rekordne uspjehe u dosadašnjem poslovanju, a namjera im je da i u narednim godinama budu predvodnik u inovacijama i postignućima. Konstantnim ulaganjem u edukacije i razvoj zaposlenih formirali su snažan tim od 360 radnika, a svoju prodajnu mrežu razvili su širom Bosne i Hercegovine, pružajući usluge svojim klijentima u 93 poslovnice, ali i putem digitalnih kanala, prateći savremene trendove u poslovanju.

Mikrofin je danas stabilna i jaka domaća kompanija, specijalizovana za pružanje usluga u mikrokreditiranju, a ponosni su na činjenicu da su svojom djelatnošću dali direktan doprinos razvoju domaće privrede. Pružajući finansijsku podršku preduzetnicima, poljoprivrednim djelatnicima i stanovništvu, postali su prepoznatljiv i pouzdan poslovni partner koji je rastao i razvijao se, zajedno sa svojim klijentima.

Prema riječima Milijane Čavić, izvršne direktorice Mikrofina, njihova najveća vrijednost su zaposleni radnici, što potvrđuje podatak da je Mikrofin u više navrata proglašavan za najboljeg poslodavca.

Šta je najviše doprinijelo tome da od male firme, koja je nastala iz nevladine organizacije, danas budete lider u mikrokreditnom sektoru Bosne i Hercegovine, sa učešćem većim od 30%?

Mnogo faktora utiče na poslovanje koje se kreće uzlaznom putanjom, a u našoj kompaniji najvažniji faktor i stub uspješnog poslovanja čine zaposleni radnici. Nekada je to bio mali tim, koji je imao jasnu viziju, a danas nas je 360, ali smo zadržali jednaku snagu timskog duha, vodeći računa o svakom zaposlenom pojedincu i vjerujući da samo zadovoljan radnik može učiniti da i klijent bude zadovoljan. Pored navedenog, istakla bih i važnost konstantnog usavršavanja usluga koje nudimo klijentima, osluškujući njihove potrebe i prilagođavajući se njima, svjesni činjenice da zbog njih i zahvaljujući njima postojimo sve ove godine. Naravno, ne smijemo zanemariti ni veliku podršku naših domaćih i inostranih partnera koji su vjerovali u naše poslovne vizije i podržali nas na našem razvojnom putu.“

Ovo je jubilarna godina u poslovanju Mikrofina. Šta to znači za kompaniju na domaćem tržištu i kako planirate da obilježite 25. rođendan?

Za nas je ovo posebna godina iz više razloga. Kada se osvrnemo i sagledamo godine koje su iza nas, sa ponosom ističemo činjenicu da smo iz godine u godinu rasli i razvijali se, ne samo interno nego prvenstveno kroz konstantno jačanje finansijske podrške koju smo pružali našim klijentima, u svim redovnim, ali i vanrednim okolnostima. Danas sa zadovoljstvom posmatramo uspješne kompanije, izrasle iz malih preduzetnika u koje smo vjerovali i koje smo finansijski podržali. Nerado se sjećamo perioda za vrijeme pandemije COVID-19 i poplava 2014. koji su na sve nas imali loš uticaj, ali upravo tada pružali smo posebne pakete podrške našim klijentima u vidu beskamatnih kreditnih sredstava i odobravanja privremenih mjera za klijente ugrožene pandemijom. Kada uzmemo u obzir sve prethodno navedeno, možemo da kažemo da je ova, 25. godina, kruna našeg poslovanja. Baš zato je i obilježavamo na poseban način. U planu su donacije usmjerene striktno na domove za djecu bez roditeljskog staranja u BiH, a prvu takvu smo već i realizovali u Domu “Rada Vranješević” u Banjoj Luci te u Dječijem domu “Mostar”. Okvirna procjena je da ćemo samo u ovu svrhu ove godine uložiti oko 100 000 KM i na to smo posebno ponosni. Ukratko, obilježićemo naš rođendan na poseban način za nas i na koristan način za sve one koji su vjerovali u nas.“

Dali ste veliki doprinos našoj zajednici kroz sponzorstva kulturnih i sportskih manifestacija. Da li imate neki događaj koji vam je od posebne važnosti?

Ono na šta smo posebno ponosni je činjenica da smo bili dugogodišnji pokrovitelj pozorišta Jazavac iz Banje Luke koje je uz našu podršku ostvarilo zapažene uspjehe i danas je prepoznatljivo u regionu. Podržavamo različite projekte koji za cilj imaju zdravo i srećno odrastanje djece, njihovo obrazovanje, razvoj kreativnih i umjetničkih vještina te razvijanje sportskog duha. Sponzorisali smo i „Školu badmintona“ na nivou osnovnih škola u RS-u koja je imala odlične rezultate te „Dječije carstvo“.“

U svojoj ponudi imate mnogo proizvoda i usluga. Šta je ono što biste posebno istakli i zbog čega?

„Pored standardne ponude koja uključuje kredite za poljoprivredu, preduzetnike i fizička lica, našim klijentima nudimo i GEFF kredite za energetsku efikasnost. Svaki ovaj proizvod ima posebnu važnost, jer su zahvaljujući našim kreditnim proizvodima mnogi realizovali svoje ideje, ostvarili svoje želje i unaprijedili svoj život. Svakako bih izdvojila kredit za energetsku efikasnost, jer je sa povratom investicija od 15% do 20% to zaista dugoročno isplativ proizvod. Osim toga, željela bih da istaknem i našu mrežu poslovnih saradnika, sa više od 700 privrednih društava iz različitih djelatnosti, u kojima naši klijenti mogu da uzimaju proizvode i usluge na rate, posredstvom naših kreditnih proizvoda.

Naš je zadatak da i u budućnosti kontinuirano pratimo potrebe klijenata i prema tome usklađujemo svoju ponudu. S tim u vezi, svaki proizvod je važan, samo zavisno od toga šta je kome potrebno.“

Milijana, Vi ste tri godine u Mikrofinu, a postigli ste zavidne rezultate. Trenutno radite na poziciji izvršnog direktora, ali ste i član Nadzornog odbora MF banke. Zanimljivo je da je, pored Vas, veliki broj žena zaposlen u Mikrofinu, a mnogo njih je i na rukovodećim pozicijama. Da li je to politika kompanije ili su žene prosto bolji rukovodioci?

„Mi nemamo poslovnu politiku koja polno određuje ko gdje treba da radi, ali smo zajednica koja iznimno cijeni svaki trud i zalaganje i drago nam je što razbijamo stereotipe i u tom segmentu i što možemo da se pohvalimo činjenicom da smo okupili tim koji, između ostalih, čine i snažne žene. Ne bismo tu zanemarili ni suprotan pol, jer nam je veoma važno da imamo zdravo radno okruženje, bez predrasuda i prepreka, što negdje u konačnici naši rezultati i potvrđuju. Napomenula bih da jednaku pažnju posvećujemo svakom našem radniku i svakome dajemo priliku za razvoj i napredak u karijeri. Vjerujem da je upravo ovo razlog zbog kojeg unutar Mikrofina imamo iznimno nisku stopu fluktuacije zaposlenih, na šta smo ponosni. Kontinuirano gradimo i unapređujemo timski duh, stvarajući time zdravu radnu atmosferu, poželjnu svakom pojedincu i kompaniji uopšteno.”

I kažite nam za kraj koji su planovi za budućnost kada je Mikrofin u pitanju?

„Plan nam je da konstantno usavršavamo svoje poslovanje, trudeći se da našim klijentima i dalje budemo prvi izbor, kao pouzdan i efikasan poslovni partner. Činjenica da smo lideri na tržištu i da trenutno imamo povjerenje preko 62.000 klijenata u BiH donosi posebnu vrstu odgovornosti, koja podrazumijeva redovno istraživanje i unapređivanje proizvoda i usluga. Suština djelovanja Mikrofina je prevazilaženje sopstvenih granica i otvaranje novih mogućnosti klijentima. Na tom tragu će se razvijati i naše dalje poslovanje, sa vjerom u uspjeh, koja je u našem slučaju neizostavna.“

 

Sva prava zadržava Mikrofin, Banja Luka.