Osigurana podrška mikro i malim preduzećima

MKD Mikrofin i Proparco zajedno osnažuju ekonomiju Bosne i Hercegovine

Sarajevo, 15. 2. 2023. godine / Mikrokreditno društvo Mikrofin je obezbijedio nova kreditna sredstva u vrijednosti od 10 miliona EUR, čime nastavlja pružati značajnu finansijsku podršku vitalnom sektoru malih i mikro preduzeća u zemlji.

 U svrhu pružanja finansijske podrške domaćem preduzetništvu, Proparco, francuska razvojna finansijska institucija, odobrila je kredit u iznosu od 10 miliona EUR Mikrofinu, najvećoj nebankarskoj instituciji u Bosni i Hercegovini, koji će biti korišten za dodjelu kredita lokalnim preduzetnicima. Ovaj kredit će omogućiti Mikrofinu da pruži podršku malim biznisima i poljoprivrednicima, koji predstavljaju vitalni segment bosanskohercegovačke ekonomije i ključni su za razvoj i kreiranje novih radnih mjesta.

 Prisutne zvanice su svjedočile svečanom potpisivanju ugovora između ove dvije kompanije, kojeg su potpisali Milena Haneš, direktorica Mikrofina, te Stéphane Froissardey, regionalni direktor Proparca. Nakon toga, prisutnima su se obratili Christine Toudic, ambasadorka Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, kao i Aleksandar Kremenović, predsjednik Upravnog odbora Mikrofina.

 Ovim povodom direktor Proparca za Evroaziju, gospodin Stéphane Froissardey, je izjavio: „Ovo je prvi projekat za Proparco u Bosni i Hercegovini i nadamo se samo početak uspješnog partnerstva sa njenim privatnim sektorom. Podrška Mikrofinu, značajnoj mikrofinansijskoj instituciji u zemlji, se potpuno poklapa sa našom strategijom podrške malim i srednjim preduzetnicima u zemlji, a i šire, u cijelom regionu”.

 Mikrofin će, uz odobreni kredit, dobiti i stručnu podršku od Proparca u obliku tehničke podrške za sprovođenje programa certifikacije „CP Pathway“ – programa koji je kreiran sa ciljem zaštite prava klijenata u finansijskom sektoru.

 Svoje zadovoljstvo potpisivanjem ugovora izrazila je i Milena Haneš, direktorica Mikrofina te dodala da „Mikrofin ulazi u prvi ugovorni aranžman s Proparcom i jako smo zadovoljni činjenicom da smo postali prvi partner Proparca u Bosni i Hercegovini. Radujemo se da ćemo moći sarađivati na zajedničkom cilju, koji je pružanje podrške preduzetnicima. Ovaj kredit, u visini od 10 miliona EUR, će omogućiti Mikrofinu davanje kredita mikro i malim preduzetnicima za koje mi mislimo da su najinovativniji i najproduktivniji segment ekonomije.  Isto tako smo jako zahvalni Proparcu za tehničku podršku, koja će nam omogućiti da uradimo nezavisnu/eksternu procjenu i ocjenu naših praksi i politika, vezano za zaštitu prava klijenata, a sa ciljem da primijenimo najbolje globalne principe”.

Tokom proteklih 25 godina, Mikrofin je plasirao preko 1,7 milijardi KM malih i mikro kredita preduzetnicima i poljoprivrednicima, te postao prepoznatljiv i pouzdan partner svim svojim klijentima. Ovaj događaj označava veliki napredak u kontinuiranom pružanju finansijske podrške preduzetništvu u Bosni i Hercegovini, a Mikrofin će i dalje svoju misiju usmjeriti na podršku malim biznisima i unapređenje ekonomskog razvoja zemlje.  

Sva prava zadržava Mikrofin, Banja Luka.