Mikrokreditno društvo Mikrofin izdvojeno je kao jedan od najvećih korporativnih donatora u Bosni i Hecergovini za 2018.godinu, navodi se u izvještaju Catalyst Balkans, vodeće regionalne organizacije za razvoj filantropije koja od 2013. istražuje i analizira stanje filantropije na Zapadnom Balkanu.

Tokom prošle godine naša kompanija podržala je rad više od 20 škola, biblioteka i drugih organizacija iznosom od preko 36.000 evra u vidu sredstava, opreme i zaliha. U istoj godini,  naše društvo dalo je značajan doprinos u vidu IT opreme, knjiga, opreme za muzičke instrumente i didaktičkog materijala, koji su prvenstveno bili namjenjeni osnovnom obrazovanju djece.

Fondacija Catalyst Balkans objavljuje podatke o donacijama na platformi Giving Balkans i u godišnjim izvještajima o donacijama za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Crnu Goru, Hrvatsku, Srbiju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Zbog nepostojanja zvaničnih podataka, Catalyst Balkans koristi alternativne načine prikupljanja podataka, pre svega medijske izveštaje, a zatim i ostale dostupne izvore podataka. Podaci iz ovog izveštaja su prikupljeni praćenjem elektronskih, štampanih i onlajn medija na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou u Bosni i Hercegovini u periodu od 1. januara do 31. decembra 2018. godine.

U istom izvještaju navodi se da je u Bosni i Hercegovini zabilježen značajan trend rasta kada su u pitanju donatorske aktivnosti.  U 2018. godini, zabilježeno je ukupno 2032 jedinstvene akcije dobrotvornog davanja, dok je učestalost davanja porasla za 29%  u odnosu na 2017. godinu. Osim toga procjenjuje se da je darovano više od 7,9 miliona evra, što predstavlja rast od 33,3% u odnosu na prethodnu godinu.

Detaljan izvještaj možete pročitati na sljedećem linku:

Quick Facts - Bosna i Hercegovina 2018 - Catalyst Balkans (002)

Sva prava zadržava Mikrofin, Banja Luka.