Situacija izazvana pandemijom virusa korona u svijetu se ne smiruje – broj zaraženih je premašio 2 miliona. Pandemija je dovela do nestašice zaštitine opreme za medicinsko osoblje u cijelom svijetu. Svjedoci smo krize u kojoj nijedna bolnica ne raspolaže sa dovoljno zaštitne opreme, jer čak i velike ustanove u razvijenim zemljama nisu u stanju da nabave adekvatne količine kako ove vrste opreme, tako ni testova, respiratora ni drugih medicinskih zaliha. Svjetska zdravstvena organizacija je više puta pozvala države i proizvođače da u vremenu nestašice povećaju proizvodnju maski, rukavica, zaštitne odjeće i ostale opreme za najizloženije profesije, konkretno medicinske sestre i ljekare.

Medicinsko osoblje radi u naglašeno rizičnim uslovima kada je riječ o izloženosti virusu. Posebno tragičan scenarij odigrao se u Italiji i Španiji, gdje je pandemija brzo napredovala i ušla u bonice, što je zdravstveni sistem u ovim zemljama dovelo na ivicu sloma. Medicinsko osoblje u Italiji platilo je bolan danak hydra zbog nedostatka zaštitne opreme poput rukavica i zaštitnih maski za lice – od ukupnog broja zaraženih u ovoj zemlji, 10% je medicinsko osoblje.

S namjerom da pruži podršku domaćim zdravstvenim radnicima, Mikrokreditno društvo „Mikrofin“ je doniralo maske, rukavice, vizire, zaštitna odijela i instrumente u više od 20 bolnica u zemlji.

„Usmjerili smo sredstva u opremanje zdravstvenih ustanova zaštitnom opremom, jer smo u kontaktima s njima saznali da im je to trenutno neophodno. Stalo nam je da učinimo sve što je u našoj moći da zaštitimo naše medicinare, jer su to ljudi koji su najizloženiji i koji se u ovom trenutku bore za zdravlje svih nas,“ izjavio je Mladen Bosnić, direktor Mikofina.

Opremu u vrijednosti od 30.000 KM Mikrofin je već donirao bolnicama u Doboju, Bihaću, Mostaru, Tešnju i Gračanici, te domovima zdravlja u Konjicu, Drvaru, Bužimu, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi, Petrovcu, Maglaju, Zavidovićima, Stanarima, Prnjavoru, Derventi, Brodu, Odžaku, Modriči i Tesliću. Donacije zdravstvenim ustanovama na području gradiške i zeničke regije su u pripremi.

Sva prava zadržava Mikrofin, Banja Luka.